Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Devlet Bakanı Cevdet YILMAZ Kadın STK Temsilcileriyle Biraraya Geldi

Devlet Bakanı Cevdet YILMAZ 19 Ekim 2010 tarihinde Gaziantep Grand Otel’de saat 10.00’da kadın sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

Devlet Bakanı Cevdet YILMAZ 19 Ekim 2010 tarihinde Gaziantep Grand Otel’de saat 10.00’da kadın sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe, Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı Başkanı İnci Aksoy,  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Kadın Çiftçiler Daire Başkanı Pervin Karahocagil, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Mine Kılıç, Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı  (DKSV) Başkanı Bejan Matur, Mardin Sinema Derneği Başkanı Helün Fırat, Türkiye Kadınlar Kültür ve Dayanışma Birliği Başkanı Ayşe Serap ŞAHİNER ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çalışan birçok kadın sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı.

Katılımcıların Güneydoğu’da kadınının karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüşlerinin dinlendiği toplantıda Devlet Bakanı Cevdet YILMAZ, Kadınlara Yönelik Mevzuat ve Planlama Çalışmaları, GAP Bölgesinin Sosyal Yapısı ve GAP Bölgesinde Kadına Yönelik Proje Uygulamaları hakkında bilgi verdi. YILMAZ, katılımcılara Çok Amaçlı Toplum Merkezleri, Türkiye’nin Az Gelişmiş Bölgelerinde Kadınların ve Kadın STK’larının Güçlendirilmesi Projesi, Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi, Sosyal Destek Programları, Kadın Sığınma Evleri Projesi, Köy Altyapısını Destekleme Projesi, Belediyelerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi ve Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı hakkında son bilgileri ve rakamsal verileri aktardı.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz konuşmasında kısaca şu bilgileri verdi;

“Ekonomik kalkınma, artık çok boyutlu ve insan odaklı sürdürülmektedir. Bunun sonucu olarak kadından bağımsız bir kalkınma süreci düşünülemez. Kadının yoksul ve eğitimsiz olması bütün kalkınma çalışmalarını engeller. Kadının katılmadığı, sahiplenmediği kalkınma başarılı olamaz. Bu nedenle kadına yönelik mevzuat ve planlama çalışmalarına çok önem veriyoruz ve bunları hayata geçirmeye yönelik projeleri de destekliyoruz. Türkiye'de kadın-erkek eşitliği ilkesi, 2001 yılında Anayasanın 41’inci ve 66’ncı maddelerinde ve 2004 yılında 10’uncu ve 90’ıncı maddelerinde yapılan değişikliklerle güçlendirilmiştir.

2010 yılında kabul edilen 5982 sayılı Kanun ile Anayasanın 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasına “Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” cümlesi eklenerek kadın-erkek eşitliğine ilişkin alınacak tedbirlerin Anayasal temeli güçlendirilmiştir.

2009 yılında kabul edilen 5840 sayılı Kanunla Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuştur. Komisyonun başlıca görevleri, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki gelişmelerin izlenmesi, bu gelişmeler hakkında TBMM’nin bilgilendirilmesi ve kadınlara yönelik kanun telifleri hakkında görüş bildirilmesidir.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilat tarafından hazırlanan ve 2007-2013 tarihlerini kapsayan 9. Kalkınma Planında, 2010 Yılı Programında ve 2011-2013 tarihlerini kapsayan Orta Vadeli Programda kadın ve kız çocukların her alanda statülerinin yükseltilmesine yönelik olarak öncelik ve tedbirler yer almaktadır.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde hazırlanan “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2007-2010)” ve Ulusal Kadın Eylem Planı (2007-2010) tamamlanmış ve uygulamaya konulmuştur.

2008-2012 yılları arasında uygulanacak olan GAP Eylem Planı sosyal gelişmenin sağlanmasını bir eksen olarak kabul etmiş ve ciddi bir bütçe ayırmıştır. Bu kapsamda kadınların sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik projeler GAP Eylem Planına konmuştur.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yürütülen SODES’in uygulanmasına 2008 yılında GAP bölgesinde başlanmıştır. SODES’in en önemli amacı bölgenin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmaktır. Valiliklerin koordinasyonunda yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan SODES projeleri, istihdam edilebilirliği artırmayı, toplumun dezavantajlı

kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarını sağlamayı ve kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yoluyla bölgedeki çocuk, genç ve kadınların kendilerini daha iyi ifade etmelerine katkı vermeyi hedeflemektedir.

SODES’in en önemli hedef gruplarından biri de kadınlardır. SODES projeleri ile başta dezavantajlı kadınlar olmak üzere GAP bölgesindeki kadınların tamamına ulaşılmaya çalışılarak kadınların mesleki eğitim, mikro kredi gibi imkanlarla istihdam edilebilirliğini artıran projeler, ana-çocuk sağlığı ve kadın hakları üzerine verilen eğitimlerle bilgi ve bilinç seviyelerini yükselten projeler, kültür, sanat ve spor gibi alanlarda özellikle kadınların bu imkanlara erişimini artıran fırsatlar oluşturan, kendileri ve ailelerinin sosyalleşmesini sağlayan projeler ile çok sayıda faaliyet hayata geçirilmiştir.

2008 yılında SODES kapsamında hedef grubunda kadınlar olan 70 adet proje desteklenmiştir. Bu projelerin toplam tutarı yaklaşık 6,7 milyon TL kadardır. 2009 yılında da yine hedef grubunda kadınlar olan 138 adet proje desteklenmiştir. Bu projelerin toplam tutarı da yaklaşık 17,2 milyon TL kadardır. Yani, 2008 ve 2009 yıllarında hedef grubunda kadınlar yer alan ve toplam tutarı yaklaşık 23,9 milyon TL olan 208 adet proje desteklenmiştir.

Ayrıca dolaylı olarak kadının sosyal ve ekonomik durumunu iyileştiren projeler de var. Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) bunların en önemlisi, kırsalda yaşayan kadınımızın yaşam kalitesini yükseltmiştir. Belediyelerin Altyapısının Desteklenmesi (BELDES) de bu amaca hizmet eden başka bir projedir.”.




Haber Tarihi : 29 Ağustos 2014 - Okunma Sayısı : 3144